Turizmus - Erdei Iskola

SZIÁGY

Erdei iskola egész évben várja a csendre, nyugalomra, tiszta levegõre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit. A somogyi erdõk ma is meghatározzák e vidék jellegét. A Sziágyi Erdei Iskola Somogy megye déli részén, a rinyabesenyõi erdõtömb mélyén áll. Legközelebbi lakott település Rinyabesenyõ (kis falucska kb. 200 lakossal), erdei, stabilizált földúton kb. 2,5 km távolságban, Lábod község 8 km-re, Nagyatád, a legközelebb fekvõ város (kórházzal és több fontos intézménnyel ellátva) 17 km-re, a megyeközpont Kaposvár pedig kb. 50 km-re található.

Az iskola épülete egykor, a Festetics uradalom idején (1932-ben), erdészlaknak épült. Közel fél évszázadig töltötte be ezt a szerepet, majd az utolsó erdész elköltözését követõen - 1982-ben - állaga leromlott, a bevezetett áramot kikapcsolták, az odavezetõ légvezetéket felszámolták. 1993-ban született elképzelés arról, hogy az épületet erdei iskolaként hasznosítsák. A munkálatok 1994-ben fejezõdtek be, akkortól vették birtokba elõször csak a lábodi és besenyõi iskolások és óvodások, majd a nagyatádiak, legújabban pedig a távolabbi környék, a megye intézményei is.

Az iskolát a Lábodi Vadászerdészet, a rinyabesenyõi erdõ mélyén, egy régi, elhagyott erdészházban mûködteti. A ház és környezete is jelentõs átalakuláson, felújításon ment keresztül, mire mai formáját elérte. Három - egyenként tíz személyes - hálóhelyiség a gyerekeknek, két kisebb szoba a kísérõk számára, valamint melegítõ konyha, étkezõ helyiség, tanterem és szabadtéri fedett foglalkoztató áll a vendégek rendelkezésére. Az iskolához vezetõ négy és fél kilométeres egykori földút mára már szilárd burkolatot kapott, és az áramellátást korszerû hálózat biztosítja.

A csoportok igénye szerint - erdész szakember vezetésével - lehetõség van erdei barangolásra, a természet ezernyi csodájának megismerésére, a változatos növénytársulások, és a gazdag állatvilág megismerésére.

33 fõ részére van elszállásolási lehetõség (3*10 fõs háló emeletes ágyakkal, betegszoba 1 fõ, tanári szoba kihúzható kanapé+ 8 db pótágy) +konyha, önellátó
Ágynemûhuzatot vagy hálózsákot kell vinni.
Térítésmentes szolgáltatás: bográcshely, kemence

Szállás:
19 fõig: 2 500 Ft/éj
20 fõtõl: 2 200 Ft/éj
Gyerekeknek:
19 fõig 1500 ft/éj
20 fõtõl 1320 ft/éj

Az Erdei Iskola csak minimum 10 fõ esetén kiadó.

Idegenforgalmi adót nem fizetnek a vendégek.

Kerékpár bérlésére is van lehetõség, 1 200 Ft/nap, 800 Ft/4 óra.

Részletes információ www.sziagyisuli.hu

Kapcsolattartó: Jákliné Mihály Bernadett
Turisztikai és erdei iskolai ágazatvezetõ
Tel.szám:30/901-86-20
Honlap: www.sziagyisuli.hu